teisipäev, 27. juuni 2017

Kas Sul on KA nahaga probleeme?

Hei,


Mul on nahaga probleeme. Ja mõtlesin, et kirjutan sellest, sest siis saame äkki kogemusi ja teadmisi vahetada ning saame kõik targemaks.


Minul on selline uhke asi kunagi paika pandud nagu atoopiline dermatiit.


Atoopiline dermatiit ehk atoopiline ekseem (vana nimetusega neurodermatiit) on krooniline nahapõletik, millega kaasneb naha kuivus ja piinav sügelus. Atoopilise dermatiidi tekkepõhjused ei ole käesoleva ajani lõplikult välja selgitatud. Oluline osa (70% kõigist uuritud juhtudest) on kindlasti pärilikkusel. On püütud selgitada, millise geeni defektiga on tegemist, kuid kõik tulemused viitavad kahjustusele, mida mõjutavad mitmed välised tegurid. Tervetel vanematel sünnib haige laps ja vastupidi. Atoopilise dermatiidi korral võib seerumi immunoglobuliin E antikehade hulk toidu ja/või sissehingatavate antigeenide suhtes olla tõusnud. Haiguse tekkes on oluline osa ka rasvhapete ainevahetuse häirel, mille tõttu kontroll naha veekao üle on häiritud ning haige nahk muutub liiga kuivaks. Iseloomulik on veresoonte ahenemine, seetõttu on haige labakäed ja jalad jahedad.


Tegelikult ei ole asi nii hull. Või olen ma sellega ära harjunud. Ma ei tea. Eks lapsest peale mäletan, et olen pidevalt hädas olnud löövetega kätel ja jalgadel ning mu ema on ära proovinud kõikvõimalikud vahendid alates dieetidest lõpetades peente tohtritega Venemaa sügavustes kogu mu lapsepõlve vältel. Mina enam nii agar pole. Ma olen käega löönud ja kasutan lihtsalt sobilikke kreeme ja vahel harva, kui on väga hull siis hormonaalseid kreeme, mida saab siis kas retseptiga arstilt või Venemaalt apteegist. Eks ma olen laisk ka.


Foto tegi Krista Kõiv Arctic Sport Club´i jaoks :)

Lapsena ja pubekana valmistas mu nahk mulle palju trotsi. Kandsin pidevalt pikki varrukaid ja kõrgete kaelustega pluuse ja kehalist vihkasin kogu südamest, sest seal ju enamasti lühikesed varrukad (minu ajal oli veel nii, et kui on sisetund, siis peavad olema lühikesed riided vms) ja siis kõik käisid ja vahtisid ja küsisid, et oi, mis Sul on ja mis see on jne. Jube nuhtlus. Eks sain sellel teemal ka palju pisaraid valatud. Kuidas nii. Kõigil on normaalne nahk ja siis olen mina. Kogu klassi peale ja tutvusringkonnas olin suht ainuke ja siis ikka kõik küsisid.


Nüüd täiskasvanuna on mul suva. Ja kui keegi küsib, siis vastan rõõmsalt, et mul on atoopiline dermatiit. Keegi edasi tavaliselt ei päri ja rahu mõisas. Kui alustasin treenerina, siis kandsin ka esiti vaid pikkade või lühikeste varrukatega pluuse. Pikapeale läksin ka maikade peale üle. Suva. Mul on nii mugavam. Las nad siis vaatavad. Pealegi, nüüd on mul tätoveeringud, mis tõmbavad inimeste tähelepanu endale ja allergia jääb neil tähele panemata. Osaliselt jääb see ka piltide alla. Seega on tätoveeringud mulle head sõbrad, kelle taha varjuda oma nahaprobleemiga. 


Kui lapsena olid probleemsed piirkonnad põlveõndlad ja küünarnukid (küünarnuki õndlad :D), siis nüüd on mul hoopis randmed, käed/sõrmed, ja õlaliigeste tagumine osa. Ehk see on liikunud. Käte ja sõrmedega olen vahel küll pahuksis. Füsiona töötan ju kätega ja teen massaazi ka. Vahel on asi nii hull, et olen pidanud isegi kummikindaid kasutama. Aga enamasti saan oma kreemidega asja kontrolli all hoitud.


Olen ka kenasti teadlik sellest, millal mul allergia ägeneb. Kui lapsena oli jutt et mandariinid ja šokolaad jne. Siis nüüdseks tean enda puhul et kõik sõltub 100% närvidest. Kui ma närveerin rohkem, on elu pingelisem ja stressi palju, siis on kohe lööve ka platsis. Kui elu on nagu lill, siis on nahk ka parem. Toiduga ma olulist seost ei näe. Võimalik, et ma ka ei tarbi midagi erikogustes, ehk kui ma sööks ära reaalselt 2 kg apelsine, siis võibolla oleks ka midagi. Aga mu toitumisharjumused on võrdlemisi mitmekesised.


On asju, millest ma hoidun. Väga sünteetilised riided (päeval, trennis ikka kannan), vill otsekontaktis nahaga, väga sagedast basseiniskäimist (mõõdukas koguses ei juhtu midagi), kreemi koju unustamist. Kogu mu elu on üks suur kreemitamine, kuigi on palju hullemaid variante. Minu puhul on oluline, et kui ma kodust välja lähen, et mul oleks kreem alati kaasas. ALATI. Tavaliselt kreemitan kogu keha kaks korda päevas ja piirkonniti veel ja veel ja veel mitu korda päevas. Nt nägu ja käed. Kui ma ei kreemita, siis nahk kisub ja ketendab ehk torkab silma ja on kole. Muus osas on mu nahk tegelikult väga hea. Ta päevitub kergesti (aga- vanad allergiakolded ei päevitu ja ma ei tohi liiga palju päikest saada, sest muidu olen lapiline), on paks, parandab haavu megakiiresti ja on nendest kohtadest väga sile ja ilus kus allergiat pole. Samuti ei ole mind kimbutanud kunagi akne ega muud punnimured ei pubekana, ega ka hiljem. Mõni üksik vahel tekib, aga seda ei saa pahaks panna. Siinkohal tuleks viidata pigem toidulaual tehtud valikutele :P


Läbi aegade olen ära katsetanud kõikvõimalikud kreemid ja määrded ja salvid ja oiii. Asjad, mis reaalselt on head ja mulle sobivad: BioClin, Eucerin,Elizabeth Ardeni 8h Cream, Natura Siberica kreemid, Neutral firma tooted, Tilk, Neutrogena, Palmers firma kreemid, BodyShopi kehakreemid ja kehavõid (kuigi nad on värvilised ja lõhnavad, siis nad ei ärrita mu nahka üldse, mõned Oriflame´i ja Avoni kreemid ja võibolla midagi veel. Kõik ei meenu kohe.


Asjad, mis peaksid sobima allergikutele, aga mulle kohe üldse ei sobi: Helosan ja tema sõbrad (jätavad nahale ebameeldiva kihi), LUMI tooted (kipitavad hirmsasti), Dermosil kreemid (ei niisuta nahka), Dr, Hauschka (no täiesti külmaks jätab ja ei liigitu isegi hea alla, keskpärane), Nivea- nonono, Linola tooted, kõik ökoõlid ja saialillesalvid ja tsinksalvid ja no täitsa null noh! Joik (liiga lahja, ei niisuta nahka), Puhas Loodus, Elizabeth Ardeni kehakreemid jne jne jne.


Foto tegi Krista Kõiv

Tean trikki, et nahka peaks kreemitama märjana, et siis ta lukustab niiskust paremini. Olen proovinud. ei tundnud efekti. Ei tee enam nii. 


Tean teist trikki: kui lööve on väga hull, lähen solaariumi. Seal nahk kuivab ja lööve ja kihelus taanduvad. Peale seda on oluline kreemitada väga niisutava kreemiga. Solaariumikreeme ma kasutada ei saa. Enamusest nendest tekib lööve.


Tean kolmandat trikki: kuiva näonahaga on suhtelsielt võimatu meigipõhja teha. Parim variant on seda mitte teha, sest niikuinii kolme nelja tunni pärast nahk kuivab osadest kohtadest ja jumestuskreem jääb lapiline. Kui on väga vaja, kasutan paksult aluskreemi, millele panen niisutavat BB või CC kreemi ja siis alles jumestuskreem ja puudrid ja särapuudrid ja põsepunad jne. Võimalusel kasutan vaid särapuudreid või üldse särakreeme põsesarnadel, ehk ilma toonita. 


Tean neljandat trikki: kuivade huulte vastu aitab kõige paremini öine näokreem. Ehk määrin seda ka huultele enne magamaminekut. Muidu meeldib mulle väga firma Tilk hügieeniline huulepulk ja Blistex.


Trikk nr viis: kui kreemi pole, saab ka hügieenilise huulepulgaga kuivi kohti naha peal niisutada.


Trikk  nr kuus: Uus megahea leid on mul Stendersi roosi-näomask, mis tuleb ööseks peale jätta. See niisutab nahka megahästi ja lõhnab ka hästi. Muus osas ma näomaske ei harrasta ja näohooldustes ei käi. See ei sobi mulle.


Trikk number seitse: Ma joon palju vett.


Millised on Teie trikid või kogemused seoses nahaga?


Vastajate(kommentaaridesse) vahel loosin välja ühe mõnusa kehakreemi Oriflame´i firmalt. 


Loosimise teen juba neljapäeval, 29.06.2017 kell 22.00.

See on näiteks üks kreem, mis mulle ka sobib :)



27 kommentaari:

  1. väga tore postitus... kõlab vist imelikult :D
    tegelikult minul läks kaua aega enne, kui märkasin, et su nahaga miskit toimub. võibolla tõesti tatoveeringud tõmbavad tähelepanu kõrvale.
    arvan, et suudad oma keha eest piisavalt hästi hoolitseda, sest hoolimata sellest, et sul selline nahahäda on, näed sa ikka alati väga hea välja ;)

    nahahoolitsuse osas ma olen küll paras tumba-jumba, vahel harva teen mingit näomaski, aga üldiselt piirdub mu protseduuritamine sellega, et võtan enamvähem meigi maha ja tõmban mingi kipitava toonikuga näo kokku ja kujutlen ette, kuidas kõik vistrikud kohe ära kaovad. viimasel ajal ette kujutlemine ei mõju :D pärast seda, kui aprillis mingi lööve tekkis, on mul pidevalt puberteet.
    aga hügieenilise huulepulga kohta ütlen küll, et see on minu must-have. nagu rusikareegel, et kui on maja jäänud, siis just sel päeval lähevad mul huuled lõhki ja moka pealt kuni nina otsani punaseks ja kuivaks ja sügelevaks... noorena kasutasin ma iga päev, nüüd on oluline, et ta vähemalt iga päev kotis olemas oleks :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. oh seda rõõmu, et sai esimesena kirjutada..nii palju kirjavigu kohe tuli :D

      Kustuta
    2. Hehehee, aga täitsa arusaadaav oli kõik :) Olen nõus ja huulepulk on selline asi, mis mahub alati igasse käekotti. Tänud jagamast :)

      Kustuta
  2. Mul ka dermatiit, aga näos ja juuksepiiril ainult. Päriselt aitab ainult hormoonkreem, kui tugevalt välja lööb, muu vaid natuke leevendab. Eucerin nt ei sobi absoluutselt. Mingi green line kreem sobis ka, mis kunagi maximas oli, aga see kadus müügilt. Nüüdseks kasutan aga näo niisutamiseks ainult jojobaõli ja vahel ühte bodyshopy aaloemaski. Ketendust hoian kontrolli all savimaskidega, kuid peale seda peab kindlasti põhjalikult niisutama.
    Hästi palju mõjutab stress ja nõrgem immuunsüsteem (haigena kindlalt näonahk punane ja katki ja ketendav). Vahel ka kehvem e suhkrurikkam ja rämpstoitumine aitab lööve tekkimisele kaasa. Suvel on naha olukord kordades parem, kui sügiseti.
    Lisaks pean peanahka hoolega niisutama ja kasutama tundlikule nahale mõeldud šampoone. Kookosõlimask on elupäästja, aga hästi ebamugav välja pesta. Kookosõli kasutan ka kehakreemina...või siis sheavõiga bodyshopi kehavõid. Joik on ka kehal hea...näo osas, kus dermatiit, siiski mitte nii väga. Õnneks ülejäänud nahal, mis peast mujale jääb, ei ole kuivus jms eriti probleemiks.
    Põhiline nipp on minu meelest kohe üliväike kogus hormoonkreemi (mul on travocort) peale määrida probleemsesse kohta, kui ketendus tekib...muidu ainult laieneb ja ise ei kao enne mitut nädalat. Ja see sügelus on siis kohutav....rääkimata punaselaigulisest ketendavast näonahast...
    Teine oluline punkt on naha koorimine savimaskiga näol, spets toodetega peas ja koduse suhkru- või kohvimaskiga kehal...eelkõige säärtel, sest need kipuvad kuivaks muutuma muidu. Peale koorimist tulrb kindlasti niisutada ka, kui koorjas juba õlisid sees pole just.
    Pikk jutt sai😃
    Aga see on vahva, et sa blogid! Ma ikka loen vahel, kui näen fbs, et uus postitus:)
    Tervitades
    Kunagine kursaõde

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, tänud nii pika kommentaari eest. Tead, mul meenus. Mul on ka vahel mikrofoni tõttu tekkinud kontaktdermatiit osaliselt näkku ja osaliselt juustepiirile. Ja ma niisutasin seda emuõliga. Ja see aitas, aga oli hästi rasvane ja kuna ma brünett, siis see ketendus oli eriti kole juustes, pigem olgu siis rasvane :D

      Kustuta
  3. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  4. Hehe ma ei tea kas see lähen selle alla aga mu käed on nagu väga-väga kuivad mulle tõttu ei saa ma paljusid asju katsuda, sest need krobelised või materjal on liiga kuiv ja siis ma ei saa paljusid särke, käterätikuid, teksasi, sokke ja nii osta....ma pean suhteliselt iga päev käsi ja jalgu kreemitama:D😁 Ja siis mul tulevad veel kevade paiku käe pessa vms punased täpid mis sügelevad ja mu emal on sama asi. Osalen loosis :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hihi, see kõlab võrdlemisi normaalselt :) Osaled loosis :)

      Kustuta
  5. Tahaks võita kuna mul käed sellised kui mingi riie on selline krobeline natuke või kõva siis ei saa seda puudutada.

    VastaKustuta
  6. Kuivade huulte vastu aitab kõige paremini öine näokreem - vot see on küll üks õilis nipp, aitäh! Endal on just huultega probleemi. Ise kreemidest oskan muidu rääkida vaid seda, et nahka pinguldavad ja tselluliidivastased kreemid on üks jama :D Olenemata hinnast. Mitte, et mind nüüd rõõmustaks see, et Sul ka midagi nö viga justkui on aga hea on näha, et on ka teisi, kes julgevad avalikult oma asjadest nii rääkida ja oma nippegi jagada! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi ma olen nõus. Ma ka üldse ei usu ja ei kasuta tselluliidivastaseid ja kortsuvastaseid ja rindu tõstvaid ja eiteamida tegevaid kreeme. Kreemi ülesanne on niisutada nahka mu meelest. That is it! Tore, et said ka idee :)

      Kustuta
  7. Käte kuivuse vastu ei aita miski ( ei kreemid ega õlid). Olen isegi ööseks oliviiõliga määrinud ja kinnastega maganud 😃😃😃. Muidu kasutan Dexeryl'i kreemi.
    Ja ma ei saa nt kevadel kanda sukkpükse - nahk sügeleb.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, ma olen ka kätele igasuguseid maske teinud, aga kui teha mõne kreemiga käed extra rasvaseks ja siis panna kummikindad 15ks minutiks. See aitab käte niiskustasakaalu minul veidi parandada. Ja eks sukkpüksid ongi üks jube riietusese. Olen nõus :D teksapüksid on palju toredamad :D

      Kustuta
  8. Ma just hiljuti elukaaslasele rääkisin, et treeneriks olemise juures mu kõige ebakindlam koht on halb nahk, et võin ju hästi juhendada, tore ja meeldiv olla ja oma vormiga eeskujuks, aga oma aknet trenniga ikka kontrolli alla ei saa ja kuidagi peitu ka panna ei ole võimalik. Meigiga jõusaali minemine tundub kuidagi väga absurdne minu jaoks. Kõik on ikka stressitasemes ja toidus kinni.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On, aga mul on ka kolleege, kes on treenerid ja samamoodi aknega hädas. Seal on oluline endale sobilikud näohooldusvahendid leida, nagu olen aru saanud ja tema teeb alati väikese meigipõhja enne trenne. Aga muus osas null meiki, siis ei näe see nö meikimine ka absurdne välja :)

      Kustuta
    2. Aknega tuleks ikka nahaarstile pöörduda, Tartus on näiteks suurepärane arst dr Ene Pärna. Tänapäeval on nii palju ravimeid-nii sees- kui välispidiselt kasutamiseks, et mingi lahenduse kindlasti leiab. Mina ise vaevlesin ka kaua, aga tegin läbi nii palju kirutud Roaccutane kuuri, kui kasutasin ka välispidiselt kombineeritud ravi: skinoren salv+Dalacin lahus ja nüüdseks olen saanud asja kontrolli alla (hormonaalne tasakaal ja liigne magus küll endiselt võimendavad muret, aga seda ajutiselt).

      Ja seda hügieenilise huulepulga nippi olen talviti sageli oma kuivadel kätel kasutanud, töötab hästi :)

      Kustuta
  9. Endal nahk korras aga tütrel atoopiline dermatiit. Esimene kord lõi välja umbes aastaselt, ametliku diagnoosi sai kahe aastaselt, nüüd sai seitsmeseks. Suvel ei ole probleeme, talv on kõige hullem aeg. Kuiv õhk lasteaias ei aidanud kuidagi kaasa naha tasakaalus olemist. Seost närvidega olen ise ka täheldanud. Küünarnukid on peamine mure koht, näol on ka mõned kohad. Hormoonkreem on külmkapis olemas, zyrtek ka kapis kui kõige hullem aeg. Viimane baaskreem, mida kasutas oli Aqualan. Lühikesed või pikad pluusid on tema enda soov ja mis ilm parasjagu õues on. Lasteaias õpetajad ja rühmakaaslased teadsid, mis haigus tal, õnneks keegi ei kiusanud selle pärast.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, mul on ka suvel parem ja talvel halvem. Keskküte ja kuiv õhk teevad asja alati hullemaks. Zyrteci sõin ka vanasti, aga viimasel ajal olen täheldanud, et ega tast eriti kasu pole. Aga tänud jagamast ja jõudu-jaksu :)

      Kustuta
  10. Tere! Sattusin Sinu blogi lugema esimest korda ja ilmselt see postitus sattus minuni mingi põhjusega. Eks ilmselt nii nõu saamise kui jagamise eesmärgil. Ei mäletagi täpselt mitu aastat sellest möödas on kui minul samuti diagnoositi atoopiline dermatiit. Haigus vallandub mul käelabadel kõige enam. Kuidas mu käed täpselt välja näevad, sõltub aastajast (talvel hullem, suvel parem), stressitasemest ja kokkupuutest vee ning kodukeemiaga. Olen samuti oma käte pärast väga palju ebakindel olnud ja häbenenud nende välja nägemist ja palju piinlikkust tundnud kui keegi neid katsuma peab. Olen ka kõikvõimalikke kreeme kasutanud, õlitanud jne. Saan nippe jagada, mis minul aidanud on. Kasutan Aqualani sarja kreeme. Oranz on hästi rasvane kreem ja olen seda kasutanud nö kõige kehvematel päevadel ja talveperioodil. Kollane kreem samast sarjast on koostiselt kergem, kuid niisutab ka väga hästi. Veel kasutan Ortomedi kreemi, mis on kõrge uurea sisaldusega, vastavalt kas 4,5% või 10% . Minul toimivad samuti mõlemad. Kõiki nimetatud kreeme müüakse apteeegis. Stressil on ka minu puhul märgatav mõju ja ega sellele eriti midagi ei aita. Veel olen märganud seost käte halva välja nägemise ja liigpesemise ja -niiskuse vahel. Et see on nagu suletud ring - käed kuivavad, tahaks pidevalt niisutada ja pesta ja käed selle tagajärjel kuivavad, ketendavad, punetavad veel rohkem. Siis olen üritanud vähem veega solberdada. Veel on üks hea nipp kummikinnaste kasutamisel: nt mul hakkavad käed kummikinnaste sees higistama ja asi läheb pigem hullemaks, siis olen ostnud puuvillase sisuga siniseid kummikindaid. Pole uurinud, kas neid kuskil mujal ka müüakse, ise ostan neid Decorast. Tõesti märgatav mõju. Loodan, et leiad endale sobivad tooted, mis probleemi leevendavad! Palju päikest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud Kristina. Olen Sinu mainitud kreeme kasutanud. Kumbki ei sobinud mulle. Võibolla on vahe ka selles, et mina kasutan keha peal. Jah, kummikindaid ma enam pikalt kasutama ei pea, aga varem kui muudes osakondades töötasid/praktiseerisin (füsiona), siis pidi tavalisi kummikindaid terve päeva kandma-see oli jama. Aga olen ka kuulnud nendest puuvillase sisuga kinnastest... Ja veega on mul sama. Töö tõttu käin päevas mitu korda duši all ja see omakorda kuivatab nahka. Ehk ongi surnud ring... Aga hea on, kui oleme leidnud asjad, mis toimivad (igaühel erinevad nagu me näeme :)).

      Kustuta
  11. Mul on üldiselt nahaga vedanud, kuid "magusasoolikaga" mitte. Toitumine ja veejoomise ununemine maksab vahepeal kätte. Avastasin aasta eest Oriflame õlikapslid ja mitsellaarvee, mis muudavad nahka pehmemaks ja lisavad sära.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, mitsellaarveed sobivad mulle ka hästi nahale. Nii Oriflame kui Avon kui muud! Aga mina püüan vapralt pähkleid ja avokaadot süüa :) Kui väga käest läheb, siis söön lisaks mingeid kapsleid ka...

      Kustuta
    2. Palju õnne Karmen! Sa võitsid loosi! Kirjuta mulle ja suhtelme, kuidas Sa selle kätte saad :)

      Kustuta
    3. Aitäh! Supersiidine on kreem.

      Kustuta