pühapäev, 30. aprill 2017

Mis ökolakk? Miks ökolakk?

Hei,

Sattusin hiljuti mitu korda järjest lugema küünelakkide kahjulikkuse kohta. Ja hakkasin ise ka mõtlema. Ma pole muidugi hull küünte lakkija, aga kohati olen seda ikka päris palju teinud ka. 


Täna, Lõunakeskust avastamas, kõndisin mööda Looduspere poest ja mõtlesin, et piilun neid ökolakke siis. Täitsa olemas. Kuna müüja oli hõivatud teise kliendiga ja minu kannatus on alla nulli siis panin sealt poest väledalt minema.


Küll aga soosis saatus mu teist ostutiiru, kui läksime täna Kvartali CHIsse lõunale ja taaskord jäi Looduspere pood mulle tee peale. Tahtsin katsetuseks osta läbipaistva laki ja eemaldaja, aga kuna mul oli mu edev mees ka kaasas, siis pidin lõpuks veel punase laki ka ostma.


Ja mida kirjutatakse siis selle ökolaki kohta: Kauapüsiv ja hooldav. Ei sisalda tolueeni (võib kahjustada silmi, verd, maksa, neere, kesknärvisüsteemi ning nahka), ftalaate (hormonaalsüsteemi talitust kahjustavad ained), formaldehüüde (kahjustab maksa ja neerusid, igas koguses ohtlik), kamprit (võib ärritada tundlikku nahka). Pole testitud loomadel, vegan.


Tundub justkui okei.


Aga miks siis ikkagi need küünelakid nii kahjulikud on?


Küünelakk ja küünelakieemaldaja kujutavad endast mürgiste kemikaalide segu. Fenool, tolueen, formaldehüüd ja ksüleen on küünelaki peamised koostisosad. Pidev kokkupuude selliste kemikaalidega nagu nt ksüleen kahjustab närvisüsteemi. Ka keemia käsiraamatus on hoiatus kontakti käenahaga parem vältida. Tervetele küüntele on vajalik kokkupuude õhuga. Seega - parem on küünelakki üldse mitte kasutada. Alternatiivi siin ei ole.
Siin on ka näiteks üks artikkel, kus testiti eri lakke ja tulemused on minu jaoks üllatavad. Ma küll olin teadlik, et ega need küünelakid kasulikud ole, aga et nüüd kohe nii...


Sagedamini esinevad koostisosad lakipudelis:


Butyl Acetate (butüülatsetaat)  lahustina kasutatav atsetooni ester. Korduv toime võib põhjustada naha kuivust või lõhenemist, raskematel juhtudel dermatiiti, aurud võivad põhjustada uimasust ja peapööritust. Kasutada ainult hästi ventileeritavates piirkondades ning  vältida sissehingamist.Ethyl Acetate (etüülatsetaat)  lahustina kasutatav atsetooni ester. Väga tuleohtlik, ärritav, korduv toime võib põhjustada naha kuivust ja lõhenemist, aurud võivad põhjustada uimasust ja peapööritust. Kasutada ainult hästi ventileeritavates piirkondades ja vältida sissehingamist.Formaldehyde (formaldehüüd) – formaldehüüd on olnud pikka aega inimesega igapäevases kokkupuutes, kuna seda sisaldub paljudes ümbritsevates toodetes. Formaldehüüdi sisaldavad ka väga paljud olmes kasutatavad kosmeetikavahendid ja puhastusvahendid, mille igapäevase kasutamise tõttu võivad inimesed muutuda nende ainete suhtes ülitundlikuks. Formaldehüüd on laialt levinud allergeen ning võib põhjustada allergilist nohu, hingamisteede haigusi (allergilist bronhiiti või bronhiaalastmat), samuti allergilist nahalöövet – kontaktdermatiiti ja nõgestõbe.Isopropyl Alcohol (isopropanool) – värvitu, alkoholilõhnaline vedelik, mis on narkootilise ning ärritava toimega. Kõrge kontsentratsiooni või pikemaajalise kokkupuute korral võivad aurud põhjustada kesknärvisüsteemi häireid: peavalu, iiveldust, kordinatsioonihäireid.Toluene (tolueen) – läbipaistev, värvitu vedelik, iseloomuliku aromaatse lõhnaga, tervist kahjustav, kahjulik sissehingamisel, aurud võivad põhjustada uimasust ja peapööritust. Ainet kasutatakse küünelakkides teiste koostisosade lahustajana (emülgaatorina). Positiivse omadusena on tolueeniga lakid pehmemini pealekantavad ja võimaldavad säravamaid värve.Toluenesulfonamide/formaldehyde resin (TSF resin) – TSF resiin on polümeer, mis on loodud kõigist nimes sisalduvatest kemikaalidest. Parandab kleepuvust ja tugevdab, aitab säilitada pehmuse ja läike. See resiin erineb suuresti formaldehüüdist ja ei põhjusta probleeme kui klient juba eelnevat koostisosa suhtes allergiline pole.Nitrocellulose (nitrotselluloos) – aine, mida kasutab lakkides ka värvitööstus. Samuti kasutusel foto-, röntgeni- ja kinofilmide valmistamisel. Annab kõva, vastupidava ja läikiva lakipinna. Aine on väga mürgine ja tuleohtlik. Polümeerid nitrotselluloos ja TSF-resiin töötavad käsikäes, et vähendada küüntele kantava laki rabedust ja pikendada kestvust.


Ma igaks juhuks ei tüüta Teid enam nii spetsiifilise jutuga, aga lõpetuseks: minu arust on parem kas mitte-lakkida või osta vähemalt ökolakke :)


Minu tänane lakisaak :P

5 kommentaari:

  1. Vastused
    1. Jaa, ja väga hästi püsib, väga ilus värv js pintsel ja konsistents olid ka täitsa normid.

      Kustuta
  2. Teadsin küll, et need küünelakid on kahjulikud, aga polnud kunagi teadvustanud, et nii hullusti...:S
    Aitäh, et teavitasid ning mõnus blogi on! :))

    VastaKustuta