neljapäev, 4. jaanuar 2018

Tätoveeringutest ja mis neist raseduse ajal ja pärast seda saab...

Hei,


Mõtlesin seekord teha postituse tätoveeringute kohta. Nii mõnigi sõbranna ja tuttav on mult uurinud, et mis sai mu piltidest raseduse ajal ja mis pärast seda. Ilma pikema jututa-mitte midagi. 




Säärtel on mul kokku 4 erinevat asja tätoveeritud.



Tätoveeringute ajalugu on võimatu täpselt ajaliselt määratleda, kuid neid on teatud eri kultuurides ümber maailma juba aastatuhandeid. Näiteks maailma kõige paremini säilinud kiviaja inimese, 1991. aastal Alpidest leitud 5300 aastat vana jäämees Ötzi kehal olid tätoveeringud.


Jaapanis on tätoveeringutel pikad traditsioonid ning need on seotud kuritegelike yakuza-grupeeringutega, mille liikmed on sageli üle keha tätoveeritud, kuid see jääb peitu riiete alla.
Tätoveeringud jõudsid Euroopasse avastusretkedega 1600. ja 1700. aastate paiku. Meremehed tõid kaugete maade põliselanike tätoveeringud omal nahal Euroopasse näha. 1800. aastate paiku muutusid tätoveeringud populaarseks kogu Euroopas, isegi näiteks Taani kuningal Frederik IX olid kehakaunistused. 1920. aastatel tätoveeringute populaarsus lääneriikides vähenes ja sellest alates jäi tätoveerimine pikaks ajaks peamiselt kurjategijate ja meremeeste praktikaks.
Tätoveeringute populaarsus hakkas jälle kasvama 1960. ja 1970. aastatel. 1990. aastatel sai tätoveerimisest juba mood. Sealjuures tulid moodi nn tribal-tätoveeringud. Teised populaarsed motiivid olid vanakooli pildid, traditsioonilised roosid, leopardid ja teised mustad ja hallid pildid.


Ameerika Dermatoloogia Akadeemia (American Academy of Dermatology) eristab viit tüüpi tätoveeringuid: traumaatilised, lisaks teatud ka kui "loomulikud tätoveeringud", mis tulenevad vigastustest: teeõnnetused asfaldil või pliiatsisüsi naha all; amatöörtätoveeringud; professionaalsed tätoveeringud, nii traditsiooniliste vahendite kui ka kaasaegsete masinatega; kosmeetilised tätoveeringud, teatud ka kui "püsimeik", ja meditsiinilised tätoveeringud.


Selline info oli siis Wikipeedias üleval. Why not. Eks see umbes nii ongi ju. Kuni surfasin netis seda ajaloo osa, sattusin sellisele lehe. Ja kuigi ma kogu saiti läbi ei töötanud, siis see, kuidas endale tätoveerijat leida või kuidas halb tätoveerija ära tunda on päris hea. 






Ja see on tavaliselt `haigus` Ehk vol.1


Ehk kui proovid, juurde soovid. Krista kõht vol.2. Südamest sai sulg.




Ja vol3, Sulest sai linnusaba


IN PROGRESS ehk vol 3 ikka, saba küljes on ka selja suurune lind :D


Isegi mulle kirjutatakse sageli, et küsida tätoveeringute ja hindade kohta. No mida ma ka asjast tean. Või noh, ma tean, aga mitte kõike ja info ei pruugi täpne olla. Tasub ikka kohe spetsialisti poole pöörduda.

Siin kolm pilti, vasakul jalal oli alguses vaid araabia tekst, siis tuli puu ja paremal jala Q. See on rohkem kribukrabu, kui eraldi tätoveering.


Samuti ei tasu tätoveerijatele pikki kirju kirjutada interneti vahendusel. Tegu on ju kunstiga, Sinu nahal, Sinu elu lõpuni. Lepi aeg kokku ja mine kohapeale. Veendu, et Sinu valitud tätoveerija sobib Sulle, et te mõistate üksteist ja Teil on tehtavast tätoveeringust sarnane arusaam. Samuti tasub kindlasti kuulata tätoveerija soovitusi. Kui Sulle öeldakse, et Su idee ei sobi või see ei näe hea välja, siis ilmselt nii on. Ei tasu solvuda ja kuskile põranda-alla seda ikkagi tegema minna. Mõne aja pärast Sa ilmselt juba kahtesed seda otsust. Kuula kindlasti tätoveerijat ka, tema teeb ju seda tööd iga päev ja soovitab Sulle seda, mis on parem ja ilusam. Ükski päris tätoveerija ei taha kehva tööd teha, või kuidagi üle käe. Iga tehtud töö on ju tätoveerija signatuur ja reklaam. Seega püüab ta alati maksimaalselt hea ja ilusa pildi Sulle teha.



Minu kallis :P tätoveerija Taavi FIBO Expol 2017 Kölnis. 


Teine asi, mis puudutab tätoveeringuid on raha. Väga palju küsitakse hinda.
Olgem ausad: tätoveerimine on luksus, mitte esmatarbe vajadus. Seega ei ole seda mõtet võimalikult odavalt teha. Kuna see kunst püsib Su nahal surmani, siis siinkohal alet ei otsiks ja soodukat ei kaupleks. Suuri pilte tehes saab niikuinii enamasti veidi soodukat, kuna käid väga mitu korda. Samuti ei saa ükski tätoveerija Sulle täpset hinnakirja anda, et liblikas on 150€ ja öökull 250€. See ei käi nii. Tätoveeringu hind sõltub pildi keerukusest, värvidest, Sinu nahast ja kulutatud ajast. Alla 50€ ei tehta tavaliselt kriipsu ka, sest isegi kui sa soovid ühte tähte kõrva taha, kulub Su peale kõiki tätoveerimisvahendeid, kuna need on ühekordsed.



Raha raha raha (Minu tehtud kahtlane kaader fotoringi tarbeks. Teema: rahapesu)


Siin on üks nummi video, mis seletab kuidas tätoveering Su nahale püsima jääb.


Ja kui nüüd tagasi selle juurde jõuda, mis juhtub raseduse ajal, siis ei midagi. Tätoveering venib koos kõhuga ja pärast läheb tagasi oma õigesse mõõtu koos kõhuga. Raseduse lõpukuudel on hästi näha, kas tätoveering Su nahal on kvaliteetne. Kas pole tühjasid kohti? Küll aga muutub ka tätoveering, juhul kui Sul peaksid tekkima venitusarmid, sest see ju muudab naha struktuuri ja seega ka pilti. Aja möödudes tõmbavad muidugi ka venitusarmid pisemaks. Minul läks ses osas hästi. Venitusarme mul ei olnud ja mu tätoveeringud kõhul, külgedel ja alaseljal on samasugused nagu enne rasedust.



Pildi tegi M.P.


Nii, nüüd sain vist kõig hingelt ära, mis ma tätoveermisega seoses öelda tahtsin. Kui on Teil on ideid või küsimusi, siis arutlen meeleldi :)


Päikest!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar